Kotva

Stává se vám někdy, že vložíte opravdu dlouhý text, který je z nějakého důvodu rozdělený na víc částí a proto je v něm těžké ty části najít? Existuje řešení, které vám pomůže nabídnout čtenářům možnost jedným kliknutím na odkaz přejít přesně na tu část textu na kterou chtějí. Pro ukázku se můžete podívat tady.

Bohužel se tady jedná o zasahování do kódu článku/stránky, ale nelze tím nic skutečně pokazit. Přesto jistá malé znalost kodování rozhodně pomůže, ač se budu všechno snažit popsat krok za krokem.

 

Vložení "kotvy" do článku

1. Nejdříve si vložíme nebo napíšeme text do článku a označíme v něm jasně všechny jeho části na které budeme chtít odkazovat. Posléze si uděláme odrážkový nebo číselný seznam ze kterého budeme odkazovat. Ideálně ho zveřejníme a opět si ho otevřeme k administraci.

 

2. V pravém rohu editoru článků si najdeme takové dva malé trojuhelníčky nebo šipky směřující dolů a klikneme na ně.

 

3. Najdeme si políčko s názvem "Zdroj" a klikneme na něj.

 

4. Zobrazí se vám toto. To je zdrojoví kod vašeho článku. Různé znaky představují například nadpisi (H1 atd) řádkování, odrážky a další věc. My tu budeme pracovat jen se dvěmi částmi kodu.

  1. Kod našeho odrážkového seznamu, který jsme si na začátku udělali.
  2. Označení části v námi vloženém textu. Zde vidíte pouze kus celého textu, když budete rolovat v článku níž ukáže se vám i jeho zbytek. V něm si musíte ta označená místa, v našem případě "První část" , "Druhá část" a "Třetí část" prostě najtít, až budete vkládat kotvu.

 

 

 

5. Nyní se podrobněji podíváme na kod, který budete vkládat.

Adresa stránky - Pokud nevkládáte kotvy na hlavní stranu svého webu musíte do tohoto místa vložit část adresy svého článku nebo stránky. Podívejte se do stavového řádku ve vašem prohlížeči (nejlépe v publikované verzy článku na kterém právě pracujete). Článek bude mít adresu www."název vaší stránky".webnode.cz/news/"název vašeho článku". Stránka potom bude mít adresu: www."název vaší stránky".webnode.cz/"název stránky". Nás zajímá všechno co je za domenou ".cz" včetně veškerých lomítek. Právě toto vložime v kodu místo červeně zvýrazněného "Adresa stránky".

Společný jmenovatel - Zde si můžeme zvolit něco naprosto jednoduchého například "c1" nebo "cast_prvni". POZOR tato část zdrojového kodu nechápe a nepřijímá interpunkci, proto vše bez čárek a háčků. Důležité také je, aby v obou částech kodu byla společný jmenovatel opravdu společný.

Viditelný text - To co napíšete sem se bud ezobrazovat přímo na publikované stránce stejně jako v editoru článku pokud se na něj nepodíváte přes zdroj (bod 4.). Zde můžete bez problému použít háčky a čárky, nejlépe zkopírujte nebo opiště to, co už jste použili. V našem případě je to tedy "1. část" do horního řádku kodu a "První část" do dolního řádku kodu.

 

 

6. První část kodu, ta která se vkládá do našeho odrážkového seznamu.

 

7. Druhá část kodu, kterou vkládáme na místo kam chceme odkazovat.

 

8. Takto vypadá článek v administraci a v publikované verzi, pokud zadáme všechno jak máme.

 

9. Pro každou odrážku v seznamu a každé místo na které odkazujeme je nutno udělat nový kód. Vždy měníme Společného jmenovatele a Viditelný text. Ovšem Adresa stránky zůstává stále stejná.

 

 

Kod ke zkopírování

Pro obsahu použijte:
<a href=“ Adresa stránky # Společný jenovatel “> Viditelný text </a>
Pro pro místo na které odkazujete použite:
<a name=“ Společný jmenovatel “> Viditelný text </a>

 

Poznámka: Kod si zkopírujte do Poznámkového bloku, nahraďte uvozovky novými a zasaďte text podle návodu.

  • Kratší a pro někoho možná více pochopitelný Návod na vložení "Kotvy" do článku najdete na blogu webnode. Jestli není můj článek pochopitelný omlouvám se, víc z toho prostě nevymáčknu.
  • Pokud si i nadále nevíte rady a přesto "kotvy" opravdu chcete, napište mi na AtraAnimus@seznam.cz a domluvíme se, že mě přizvete ke svému projektu, řeknete mi kam a jak kotvy chcete a já vám je tam udělám. Nemusíte se bát, že mi tím prozradíte své heslo a já vám pak budu moci kdykoliv do stránek zasahovat, prostě to udělám a pak mě můžete zase ze spoluadministrace vykázat. ;-)

Komentáře:

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek